В Турция се произвежда референдум по пакет от конституционни поправки
В Турция се произвежда референдум по пакет от конституционни поправки / netinfo

Около 43 милиона турци са призовани да дадат вота си на днешния референдум по пакет от конституционни поправки, които включват и промяна в системата за избор на президент, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Висшата избирателна комисия, която в сряда взе решение да не отлага референдума, определи глоба от 17 турски лири (около 10 евро) за всички гласоподаватели, които не се възползват от правото си на вот. Ден преди референдума бе взето решение глобата да бъде 19 турски лири.

Право на глас в референдума имат 42 629 733 души. За първи път право на глас ще имат 96 хиляди и 662 души.

Пакетът с конституционни промени, който ще бъде гласуван на референдума днес, предвижда организиране на парламентарни избори веднъж на четири години, вместо веднъж на пет години; намаляване до 25 години на възрастта, на която лице може да бъде избирано за депутат; фиксиране на 184 депутати (една трета) на необходимия кворум за работа на парламента; пряко избиране на президента от народа, намаляване на президентския мандат на пет години вместо сегашните седем години и право за втори президентски мандат.

След референдума може да бъде преразгледан срокът на пълномощията на действащия президент и парламента, заяви вчера пред турска телевизия председателят на Висшата избирателна комисия в Турция Муамер Айдън, цитиран от ИТАР-ТАСС.

НТВ отбелязва, че управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР), Демократическата партия и Отечествената партия казват "да" на референдума, а Народнорепубликанската партия (НРП), Партията на националистическото движение и Демократичната лява партия казват "не".

Лидерът на НРП Дениз Байкал дори призова турските граждани или да не гласуват на референдума, или да гласуват с "не", отбелязва НТВ.

Всенародното допитване ще струва на турците 103 милиона турски лири (60,1 млн. евро), като досега са похарчени приблизително 30-40 милиона от тази сума.

Гласуването в референдума вече е започнало от 11 септември на летищата и ГКПП, в т.ч. и този на Капъкуле-Капитан Андреево. Гласуването на митниците ще приключи в 17 ч. на 21 октомври. Досега по тези пунктове правото си на глас във всенародното допитване са използвали 20 хиляди души, посочва телевизията.

Референдумът ще е петият в историята на турската република, отбелязва НТВ. При всички предишни референдуми активността на турците е била над 80 процента.

Турските граждани обаче не изглеждат толкова развълнувани, както преди парламентарните избори през юли, тъй като вниманието в момента е фокусирано върху евентуална трансгранична операция на турската армия в Северен Ирак за борба с кюрдските бунтовници, които имат бази там, отбелязва Асошиейтед прес.