В Тирол е открито масово гробище на жертви на нацизма
В Тирол е открито масово гробище на жертви на нацизма / Снимка: БГНЕС, архив

Всички австрийски медии съобщават за откритото в град Хал, провинция Тирол, масово гробище на жертви от времето на нацизма.

При строителни работи за разширяване на психиатрията в Хал работниците се натъкнаха на гробове с тленни останки на 220 души. През идните седмици експертна комисия ще обработи находките, за да идентифицира мъртвите, да изясни юридически и исторически случая.

Според официалните съобщения е много вероятно това да са жертви на националсоциалистическата програма за евтаназия на лица с умствени и физически увреждания. Според някои хипотези в Хал са убивани психично болни и от други провинции и че програмата е прилагана децентрализирано. След аншлуса на Австрия от Третия райх по законите срещу лица с физически и психически увреждания са били затворени над 700 души от провинциите Тирол и Форарлберг, извършени са над 400 насилствени стерилизации, сочат изследвания на университета в Инсбрук, столица на провинция Тирол, съобщава БТА.

В студията "Принудителна стерилизация и националсоциалистическа евтаназия в Тирол, Южен Тирол /провинция в Италия/ и Форарлберг" е посочено, че над 3000 души са били регистрирани, тъй като лекари и санитари са били задължени да съобщават на властите имената на лицата с физически и психически отклонения. Регистрираните пациенти са били настанявани в болници и санаториуми или насилствено стерилизирани.

От Хал болните са били транспортирани в двореца Хартхайм край Линц, където в периода 1940-44 г. в рамките на националсоциалистическата политика са били убити 30 000 души. Едва в последните години историците са успели да научат повече за имената и съдбите на убитите, тъй като програмите за евтаназия са били строго секретни, убийците систематично са унищожавали следите. Едва през последните години учените са успели почти изцяло да реконструират програмата и да идентифицират жертви и убийци. "Акция Т4" носи името на берлинското седалище на тайната организация за евтаназия - улица "Тиргартен" номер 4.