В Сърбия питат за дружбата Ковачки-Йоца
В Сърбия питат за дружбата Ковачки-Йоца / netinfo

Сръбското списания „Време" анализира подробно българските връзки на Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердам, и поставя въпроса, защо той е почувствал необходимост да се намеси в българските избори.
Експерта за организираната престъпност на Балканите Деян Анастасийевич счита, че е трудно да се прогнозира как ще завършат в Сърбия двата съдебни процеса срещу Йосич, като се има предвид, че той има репутацията на човек, който не оставя след себе си живи свидетели.

Според експерта Йоца Амстердам малко е надценил своите възможности, поръчвайки убийство в Загреб, докато в същото време се води процес срещу него в Белград. Както между другото и това, че се набърква в българската политика.

Ще бъде много интересно да се разкрият корените на приятелството между българския бизнесмен Христо Ковачки и Сретен Йосич. Това се казва в обширна статия на сръбското списание "Време" за връзките на сръбския наркобос и българския престъпен свят. Ковачки, който е собственик на няколко мини и електроцентрали в Сърбия твърди, че със Сретен Йосич го свързва само и единствено приятелството, но не и бизнеса. В същото време обаче Ковачки през последните години закупи двадесетина компании в Сърбия, сред които "Невена" - Лесковац, завода от Крушевац "Траял", "Нова гума" от Рума, мините за въглища в Ковина, съобщава още изданието и уточнява: Работниците в тези заводи още от миналата година не получават заплати.

В края на 2008 година Ковачки бе арестуван в България и обвинен за укриване на данъци. След като плати гаранция от 300 000 лева, която по-късно съдът определи на 200 000 лв. и излезе от затвора, създаде политическата партия Лидер, която на предстоящите парламентарни избори ще се бори срещу тази на Бойко Борисов. "Точно тук може би трябва да се търсят причините за хвърлянето на калта срещу Борисов от страна на Йосич пред съда в Белград", пише още изданието.