В Сърбия иззеха незаконно имущество за 200 млн. евро
В Сърбия иззеха незаконно имущество за 200 млн. евро / снимка: sxc.hu

Сръбските власти иззеха имущество на стойност около 200 млн. евро въз основа на закон, предвиждащ изземването на имущество, придобито по незаконен начин, съобщи министърката на правосъдието Снежана Малович, цитирана от сръбската агенция Бета.

„Сигурно е, че законът се прилага правилно и че той е ефективно средство в борбата срещу организираната престъпност”, коментира Малович. През първите 18 месеца от влизането на закона в сила, предвиждащ изземването на имущество и пари, придобити чрез престъпна дейност, сръбските власти са иззели още пет предприятия, четири болници, четири ресторанта, 50 къщи, редица апартаменти и 90 коли, съобщи БГНЕС.

Автомобилите са предоставени на съдилищата, на полицията и на други институции, а някои от иззетите сгради са били превърнати от местните власти в детски градини, приюти за бездомници и медицински центрове. Другите къщи и апартаменти били отдадени под наем, а парите от наемите били използвани в помощ на уязвими групи от населението, допълни министерството.