В Стокхолм протестираха срещу посещението на Мотаки
В Стокхолм протестираха срещу посещението на Мотаки / netinfo

Около 200 души протестираха в Стокхолм срещу посещението в Швеция на иранския министър на външните работи Манушер Мотаки, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите, предимно от ирански произход, се събраха пред сградата на Националния колеж за отбрана, където е предвидено Мотаки да произнесе реч на тема "Многостранна дипломация и световна сигурност". Те хвърляха яйца по входната врата, около която имаше солидно полицейско присъствие.

Демонстрантите шумно осъдиха ислямисткия режим в Иран и призоваха за освобождаване на политическите затворници в страната. Те поискаха от Швеция да прекъсне дипломатическите си отношения с Ислямската република. Защитници на свободната преса от скандинавската държава призоваха правителството да използва посещението на иранския министър, за да протестира срещу ограничаването на свободата на словото в страната му.

В програмата на визитата на Мотаки в Швеция са предвидени още срещи с вицепремиера и министър на промишлеността и енергетиката г-жа Мод Олофсон и с външния министър Карл Билд, предаде Франс прес.