В Стокхолм и Осло ще връчат Нобеловите награди
В Стокхолм и Осло ще връчат Нобеловите награди / netinfo

В Стокхолм днес ще бъдат връчени нобеловите награди за литература, медицина, физика, химия и икономика, предаде Асошиейтед прес.

По традиция Нобеловата награда за мир се връчва на церемония същия ден в Осло.

Седем от деветимата лауреати на нобеловите награди ще получат диплом, медал и чек от краля на Швеция Карл Шестнайсети Густав.

Всяка от шестте награди е в размер на 1.4 милиона долара.

Церемонията в Стокхолм ще започне в 17.30 часа българско време и ще премине по строго определен протокол. Банкетът в кметството на шведската столица също има свой ритуал. Планирането на церемонията е започнало още през февруари, когато е съставено менюто на тържествената вечеря - една от най-строго пазените тайни.

За Нобеловата награда за мир тази година са номинирани "Грамин банк" от Бангладеш и нейният основател Мохамед Юнус. Тя ще бъде връчена в Осло от норвежкия крал Харалд Пети. На пресконференция снощи Юнус, известен като банкерът на бедните, заяви, че бедността е най-сериозната заплаха за мира.

"Много пъти съм говорил за значението на малките заеми. Но дори ако бях крещял, малко хора ми обръщаха внимание. Сега, с Нобеловата награда за мир, целият свят ме чува, дори ако шепна", заяви Мохамед Юнус.

Юнус добави, че след като бе обявен за носител на наградата, той започнал да получава покани за срещи с множество световни лидери като германския канцлер Ангела Меркел и британския премиер Тони Блеър. "Това е разликата, която предизвика

Нобеловата награда. Бил съм в Лондон десетки пъти, но преди можех да наблюдавам Даунинг стрийт 10 само отвън.

Наградата ми помогна да спечеля последователи и у дома и да се превърна в "глас на разума" в условията на често хаотичната политика в Бангладеш, заяви Мохамед Юнус.