В Славянск е бил обстрелван катедралният храм „Александър Невски
В Славянск е бил обстрелван катедралният храм „Александър Невски / снимка: БГНЕС, архив

В Славянск е бил обстрелван катедралният храм "Александър Невски", предаде ИТАР-ТАСС. Около обяд са започнали залпове, няколко снаряда са били насочени към жп гарата. Един от тях е прелетял през територията на катедралния храм и ударил пететажна жилищна сграда, в която е била пробита голяма дупка и е паднал балкон.

Осколките са повредили олтарната стена, в храма от взривната вълна са паднали витражи, разбити са прозорци. Сградата обаче е цяла, съобщава свещенослужителят Микола Фоменко.

Обстрелът е започнал още вчера вечерта и е продължил през нощта. Военните действия не са спирали, тече настъпление, започнали са близки боеве, допълва той.

Междувременно украинското външно министерство поиска обяснение от Русия за
"усиленото групиране на въоръжени сили на Руската федерация близо до границата с Украйна", предаде ИТАР-ТАСС.

Обяснението е поискано по каналите за връзка в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

От украинското външно министерство посочват, че "провеждането от съседна държава на мероприятия с неопределени задачи" не помага за нормализиране на ситуацията в Украйна и за изпълнението на мирните инициативи на Киев.

От своя страна руският президент Владимир Путин подкрепи решението на президента на Украйна Петро Порошенко за прекратяване на огъня в югоизточната част на страната и обявеното намерение за редица конкретни стъпки към мирно регулиране на конфликта, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки президентската администрация. Руският държавен глава "призовава страните в конфликта да прекратят всякакви бойни действия и да седнат на масата за преговори".

Според Путин обаче планът, предложен от Порошенко, "няма да бъде жизнеспособен и реалистичен без практически действия, насочени към начало на преговорния процес".

Путин посочва, че е "недопустима ситуацията, когато след заповед за прекратяване на огъня в резултат от продължаващите сблъсъци от украинска страна на територията на Русия падат и се взривяват боеприпаси, което нанася не само имуществени вреди, но и подлага на опасност живота и здравето на нашите граждани".

"Обявеният от Порошенко мирен план не трябва да има характер на ултиматум. Възможността, която се открива с прекратяване на бойните действия, трябва да бъде използвана за начало на конструктивни преговори и постигане на политически компромиси между противостоящите страни в Източна Украйна", подчертава руският президент.

Източник: БТА