/ iStock/Getty Images
В Швеция учредиха мигрантска партия. Създателят й иска обявяване на ислямофобията за престъпление, както и в Конституцията на страната мюсюлманите да бъдат признати за малцинство. Мигрантската партия е подала заявление за регистрация, за да участва в следващите избори в страната. 
 
Шведският политик от турски произход Микаил Юксел учреди Партия на мигрантите, която е първата по рода си в страната. Политическата формация вече е заявила пред Върховната избирателна комисия регистрация за участие в регионални избори.

Швеция няма да подпише Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия

В изявление Юксел подчерта, че неговата партия ще представлява интересите на мигрантите:
 

 „Ние провеждаме образователна дейност в град Гьотеборг, искаме ислямофобията да се счита за престъпление, а мюсюлманите трябва да бъдат признати за малцинство според конституцията на Швеция. Ние възнамеряваме ефективно да се борим срещу ксенофобията и атаките срещу джамии, които се зачестиха през последните години” .

Микаил Юксел е бивш член на партия "Център" и е оглавявал списъка на кандидатите й във втория по големина град в Швеция - Гьотеборг. Той обаче бе изключен от нея преди изборите миналата година. Обяснението му е, че е отказал да говори срещу Турция или президента й Ердоган.

Без цигари на открито в Швеция

„Партията "Център" ме номинира като кандидат за парламента в град Гьотеборг на изборите на 9 септември 2018 г. Но преди изборите бях изключен от партията с мотива, че отказах да давам изявления срещу Турция и президента Реджеп Тайип Ердоган.

Шведският политики заяви, че след създаването на Партията на мигрантите е започнал да получава обиди, както и да бъде тормозен. По думи на Юксел противниците на Анкара намират лесно място в политиката в Швеция.