В Севастопол ликуват: Революцията приключи
В Севастопол ликуват: Революцията приключи / снимка: БГНЕС, архив

Обявилият се за лидер на пристанищния град Севастопол на Кримския полуостров разпусна проруската милиция в града и призова нейните членове да се разоръжат, съгласно законите на Русия.

Алексей Чали, който е начело на града в продължение на повече от месец, подписа декрет за разпускането на „силите на звената на народната милиция”, които вече „не са необходими”.

„Революцията приключи. Ще живеем съгласно руските закони със съответните последствия за незаконни действия”, каза Чали в телевизионно обръщение към командирите на милицията.

Някои командири се противопоставят на този ход и планират да организират протест в сряда. „Чали дори не благодари. Той опитва да управлява града сам”, казва Владимир Тюнин, един от командирите.

Чали, яростен проруски политик, бе обявен за кмет на Севастопол в края на февруари от хората по време на митинг в подкрепа на призивите за присъединяване към Русия на града - дом на руския черноморски флот още от времето на Царска Русия, отбелязва БГНЕС.

Новите власти под командването на Чали призоваха гражданите да се присъединят към „силите за самозащита”, която по-късно взе участие в превземането на украинските военни бази и кораби заедно в руските войски.