В САЩ заловили организатор на атентатите на Острова през 2005 г.?
В САЩ заловили организатор на атентатите на Острова през 2005 г.? / netinfo

Възможно е високопоставеният лидер на Ал Кайда Абд ал Хади ал Ираки, който бе заловен от САЩ, да е един от организаторите на терористичните нападения в Лондон на 7 юли 2005 година, пише днес в. "Таймс", цитиран от Лента.ру.

За задържането на 45-годишния ал Ираки бе съобщено вчера. Американските власти заявиха, че той е един от най-опитните, най-умните и най-жестоките от всички високопоставени членове на терористичната групировка.

Ал Ираки е бил арестуван още миналата година, но едва през миналата седмица е бил прехвърлен в американската военна база в Гуантанамо. По всичко личи, че през цялото това време той е бил разпитван в един от "тайните затвори" на ЦРУ, предполага "Таймс", цитиран от БТА.

Източници от антитерористичните подразделения разказват пред "Таймс", че през 2003 г. ал Ираки е определил Великобритания като главно "бойно поле" за свещената война на Ал Кайда в Европа. В края на 2004 г. в един от тренировъчните лагери на терористите в Пакинстан той се срещнал с двама от камикадзетата, извършили взривовете в британската столица. След това те се върнали във Великобритания и организирали терористична мрежа.

Властите подозират, че Ал Ираки е мозъкът на редица предотвратени терористични актове. Според първоначалното съобщение за неговото залавяне той е организирал опит за убийство на пакистанския президент Первез Мушараф.