Учените в американските здравни власти се насочват към въпроса дали специфичната технология, използвана при две от ваксините срещу COVID-19, не допринася за риска от образуване на тромби, съобщи Ройтерс.

Миналата седмица в Европа здравните регулатори казаха, че има възможна връзка между ваксината на AstraZeneca и 169-те регистрирани случая на рядък вид мозъчна тромбоза, съпътствана от намален брой червени кръвни клетки при 34 милиона ваксини, приложени в Европейското икономическо пространство.

Американската агенция по храните и лекарствата във вторник препоръча временно прекратяване на използването на ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson след шестте случая на същия вид мозъчни тромбози при жени на възраст под 50 г. сред близо 7 милиона души, имунизирани с ваксината в САЩ. И двете ваксини са базирани на нова технология, която използва аденовируси, причиняващи настинката, които са модифицирани, за да станат възможно най-безопасни.

Вирусите се използват като вектор, който да пренесе инструкции до човешките клетки да произвеждат протеините от обвивката на коронавируса и да подготвят имунната система да произвежда антитела срещу коронавируса.

Учените се опитват да открият механизма, който би обяснил образуването на кръвните съсиреци. Като водеща се очертава хипотезата, че ваксините предизвикват рядък имунен отговор, който би могъл да е свързан с вирусните вектори, каза представител на американската агенция на брифинг.

Специалистите в агенцията ще анализират данни от клиничните тестове на няколко ваксини, използващи вирусни вектори, сред които е и ваксината на Johnson & Johnson за ебола. Нито една от предишните ваксини, използвали вирусни вектори, не са прилагани в мащаби, близки до употребата на препаратите срещу COVID-19 на AstraZeneca и Johnson & Johnson, което може да обясни защо потенциална връзка с тромбозите се проявява само при толкова масова имунизация.

Технологията е използвана и за ваксините срещу новия коронавирус, разработени в Русия и в Китай.

Учените в Европа изследват повече хипотези, включително и чрез по-широк анализ на начина, по който новият коронавирус засяга коагулацията на кръвта.

Екип в Нидерландия планира лабораторни изследвания за подлагане на различни клетки и тъкани на въздействието на ваксините и да наблюдават реакциите им. Те ще изследват и дали рискът спада при намаляване на дозата на ваксините.

Някои учени са шокирани от сходствата между ваксините на AstraZeneca и Johnson & Johnson.

Според Дани Олтман, преподавател по имунология в Импириъл колидж Лондон сходните инциденти с тромбози, свързвани с двете ваксини, "очевидно сочи към определящ механизъм".

Няма съобщения за подобни проблеми с ваксините, създадени от BioNTech и Pfizer, както и от Moderna, които използват друга технология.

Междувременно от Pfizer съобщиха в Twitter, че няма доказателства за опасност от артериални или венозни тромбоемболии при използването на тяхната ваксина срещу COVID-19. "Би било интересно да знаем повече за Спутник V, която е подобна аденовирусна ваксина", каза Олтман. Руската ваксина, разработена от института "Гамалея", използва два различни вируса на настинката. Единият от тях е Ad26, който се съдържа и във ваксината на Johnson & Johnson.

Според експерти проблемът може да засегне и аденовирусната векторна ваксина на китайската "КанСино Байълоджикал".
БТА