В САЩ гласуват за Конгрес и губернатори
В САЩ гласуват за Конгрес и губернатори / netinfo

Близо 172 милиона избиратели ще участват в междинните избори за Конгрес на Съединените щати. Те ще гласуват за всички 435 места в Камарата на представителите и за 33 места в 100-членния сенат. Освен това избирателите могат да дадат гласа си за 36 губернаторски поста и за множество други федерални и местни длъжности.

Демократите се надяват да получат 15 допълнителни места в Камарата на представителите и шест места в Сената, които са им необходими, за да контролират целия Конгрес.

В момента демократите разполагат с 201 депутати в долната камара срещу 231 на Републиканската партия и един независим. Две места в Камарата на представителите са незаети. В Сената Републиканската партия има 55 места, Демократическата - 44, един сенатор е независим.

Според социологически проучвания от средата на миналата седмица демократите водят в надпреварата за 12 от 15-те ключови места в Камарата на представителите и в 6 от 7-те в Сената.

Изборите за губернатори в 36 от 50-те щата също се очертават като оспорвани. Демократите се надяват да получат предимство и при това гласуване.

Макар в момента да има 28 губернатори-републиканци срещу 22-ма демократи, републиканците трябва да защитят осем от досегашните си губернаторски поста, освободени заради ограниченията в мандата или заради пенсиониране, срещу само един за демократите.