В Самоа вече посрещнаха 2013-а
В Самоа вече посрещнаха 2013-а / снимки: Reuters

В Самоа първи посрещнаха новата 2013 година, а на остров Рождество купонът също тече с пълна сила.

В 12.00 ч. българско време в град Киритимати на остров Рождество, република Кирибати, и град Апия в Самоа вече посрещнаха новата 2013 г. Островните държави са разположени в централната част на Тихия океан и винаги са първите, които се разделят със старата година.

След Нова Зеландия и многобройните острови, разположени на запад от 180-ия меридиан, традиционните фойерверки осветиха градовете Бризбейн и Сидни и всички населени места по източното крайбрежие на Австралия при посрещането на Новата година. В Сидни певицата Кайли Миноуг натисна бутона на фойерверките, които дълго осветяваха небето над града.

На друго пословично с празника си в новогодишната нощ място - плажът Копакабана в Рио де Жанейро, тази година се очаква да се съберат повече от 2 млн. души.

Както повелява стара традиция, местни хора и туристи, облечени в бяло, ще почетат също така Йеманжа, богинята на морето - афро-бразилски ритуал в ритъма на барабани. Най-често празнуващите хвърлят рози и гладиоли в морето с надеждата, че пожеланията им ще се сбъднат.

В Самоа вече посрещнаха 2013а
netinfo

За фойерверките са приготвени 24 тона „боеприпаси”, като илюминациите ще бъдат управлявани от компютър в един от хотелите на Рио.

Емблематичният площад „Таймс скуеър” в Ню Йорк също вече е готов за посрещането на 2013 г. Готова е традиционна кристална сфера, тежаща над 5 т и украсена с 32 253 електрически крушки, която ще се спусне от 40-метрова височина през последните 60 секунди на старата година. Пъстроцветното кълбо с диаметър 3,66 м е покрито с 2688 кристални триъгълника.

Тази година дизайнът на сферата е наречен „Let There Be Peace” („Нека има мир”), а 288 от триъгълниците ще изобразяват символа на мира - гълъб с разперени криле. Готова е и гигантската фигура на числото 2013.

Ритуалът със спускането на сферата датира от 1907 г., като досега не е бил изпълняван само през 1942 и 1943 г. заради Втората световна война. Тогава вместо него е била запазвана минута мълчание в памет на жертвите.