/ Istock
Резултатите от руските местни избори, които приключват днес, не предизвикаха особен интерес, поради липсата на сериозна опозиция, а вотът в окупирана Украйна беше обявен за "фалшив" от Киев и Запада, предаде АФП.

Изборите се провеждат в момент, в който Москва принуди противниците на президента Владимир Путин да отидат в изгнание или в затвора, а критиките срещу военната кампания са забранени.

Те са и тест за Кремъл преди президентските избори, планирани за началото на следващата година, които се очаква да удължат дългогодишното управление на Путин поне до 2030 г.

Путин гласува онлайн на руските регионални избори

Руските сили в Украйна организираха няколкодневно гласуване в четири региона - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, които Москва твърди, че е анексирала.
Набързо подредените подвижни секции бяха поставени въпреки изтощителната украинска контраофанзива и на фона на широко разпространените съобщения, че местните жители са били принудени да вземат руски паспорти.

Киев осъди процеса като фалшив и призова съюзниците си да осъдят "фалшивия" вот. Украинската служба за сигурност редупреди, че разполага със списък на "сътрудниците", които помагат за организирането на гласуването, и обеща наказания.

Но назначените от Кремъл служители продължиха гласуването, като се стремяха да заемат дългосрочни длъжности в районите, които Киев обеща да превземе отново.

Без изненади

В Москва кметът Сергей Собянин изглежда ще бъде преизбран след 13 години начело на най-големия град в Европа.

През това време Собянин ръководи многобройни мегапроекти, които преобразиха силуета на Москва.

Роденият в Сибир лоялен на Кремъл човек - известен като човек на малкото думи - някога беше изправен пред ожесточена конкуренция.

На изборите през 2013 г. той почти бе победен от опозиционера Алексей Навални.

А предишните местни избори през 2017 г. протекоха в условията на протести в Москва, когато кандидати, свързани с Навални, не бяха регистрирани за участие в изборите.

Но години по-късно неговият опонент тъне в затвора, излежава 19-годишна присъда и осъжда офанзивата на Кремъл в Украйна отвъд решетките.
Сега Собянин не е изправен пред сериозна конкуренция: той се изправя срещу внука на ветеран комунистически политик и малко известен кандидат от нова партия, наречена "Нов народ".

Но повечето московчани, с които АФП разговаря, му отдават дължимото за модернизирането на града и възнамеряват да гласуват за него.
"Само вчера бяха открити две станции на метрото", каза 21-годишният студент Рухин Алиев. "Москва разцъфтява пред очите ни."

Музикантът Кирил Лобанов заяви, че Собянин се е "справил много добре" с управлението като кмет, а още повече "през последната година", която е белязана от руската офанзива в Украйна.

Собянин - критикуван от хардлайнерите в началото на офанзивата на Москва, че не я е подкрепил достатъчно гласно - през последните дни успокои московчани относно честите украински атаки с дронове.

Сибирско състезание

В районите по границата с Украйна, засегнати от честите нападения на Киев това лято, гласуването се провежда в условията на несигурност.
Ръководителят на руските избори Ела Памфилова обяви, че гласуването в Шебекинския район на Белгородска област - силно засегнат от обстрел - е "отложено поради режим на повишена готовност".

Според наблюдатели в отдалечения сибирски регион Хакасия се е очертала една от малкото конкурентни надпревари в 11-те часови зони на Русия.
Комунистът Валентин Коновалов се кандидатира за преизбиране в планинския, слабо населен регион.

35-годишният Ковальов спечели губернаторските избори през 2018 г. след вълна от редки протести в Хакасия, побеждавайки подкрепян от Кремъл кандидат.
Пет години по-късно той се изправи срещу подкрепяния от Москва кандидат Сергей Сокол, който водеше кампанията си като награден от Кремъл "герой", воювал в Украйна.

Но Сокол се оказва неспособен да се пребори с популярността на Коновалов и неочаквано се отказва в последния момент, позовавайки се на здравословни причини. Мнозина предположиха, че това е ход, с който да се избегне срамно поражение.

Коновалов е един от малкото регионални лидери, който не е подкрепян от Кремъл и остава на поста си.
БГНЕС