/ Thinkstock/Getty Images
В Русия днес се произвеждат избори на различни нива, в които право на глас имат 65 милиона души, предаде ТАСС.
 
В 22 субекта на Руската Федерация има преки избори за губернатори. Непреки избори има за ръководители на четири региона, като за тези ръководители гласуват депутатите в регионалните парламенти. В 16 субекта се произведат избори за депутати в местните законодателни събрания. В 12 субекта има избори за областни събрания на областните центрове. Гласува се и за седем места в Държавната Дума - долната камара на руския парламент. Има и много общински избори, сред които най-голям интерес предизвиква вотът за кмет на Москва. Там настоящият кмет Сергей Собянин изглежда без конкуренция.
 
Общо ще се произведат 4700 вота в 80 региона на страната. Изборите се произвеждат в момент на социално напрежение заради пенсионната реформа, която породи протести в цялата страна.
 
Изборите протичат спокойно, с традиционния интерес към регионалните вотове сред гласоподавателите, заяви пред ТАСС Глеб Кузнецов, председател на експертния съвет на руския Експертен институт за социални изследвания. Избирателната активност там, където хората вече гласуват, достига половината от активността на президентските избори по същото време на деня - логично винаги е така на изборите от по-ниско равнище, обясни анализаторът.
 
Федерацията се простира в 11 часови пояса и в повечето й съставни части гласуването едва започва, затова е още рано да се говори за резултати, посочва политологът Алексей Чеснаков.
 
По думите му властите в Русия още в началото на кампанията са решили да не прекаляват с "мобилизационните инструменти" поради "известната умора сред гражданите от мощната федерална кампания" за изборите на държавен глава през март. "За властите сега е по-важно да демонстрират, че изборите са честни и легитимни, затова се отделя толкова внимание да няма нарушения", добавя той. "Като цяло" кампанията и днешният изборен ден според него протичат "нормално".
 
Не са регистрирани нарушения на приключилите вече избори за губернатор на Чукотка - Чукотския автономен окръг в Далечния изток на Русия. Там са гласували 54,8 на сто от избирателите и регионалната избирателна комисия започна преброяването, информира РИА Новости.
БТА