В Япония обесиха 4-ма, осъдени на смърт
В Япония обесиха 4-ма, осъдени на смърт / netinfo

Японското правителство отрече въобще да знае за изготвен от експерти документ, на който се позовава вестник "Санкей" в твърденията си, че кабинетът е разгледал наскоро възможността страната да разработи ядрено оръжие, предаде Асошиейтед прес.

Ежедневникът пише в днешния си брой, че според работещи за правителството специалисти разработването на прототип на ядрена бойна глава ще отнеме между три и пет години. "Санкей" обръща внимание, че експертите не са направили извод дали Япония трябва да се стреми към ядрено оръжие или не.

Министерството на правосъдието съобщи, че са били обесени четирима осъдени на смърт - първите екзекуции в страната от 15 месеца насам, предадоха световните агенции.

В Япония не бяха изпълнявани смъртни наказания от септември 2005 г. - малко преди да встъпи в длъжност министърът на правосъдието Сейкен Сугиура, който е яростен противник на екзекуциите заради будистките си убеждения. Сугиура бе заменен през септември тази година от Джинен Нагасае, който даде да се разбере, че е възможно изпълнението на екзекуциите да бъде възобновено.

За да бъдат изпълнени смъртните присъди в Япония, те трябва да бъдат приподписани от правосъдния министър.

Проучванията на общественото мнение показват, че много голямо мнозинство от японците подкрепят смъртното наказание, отбелязват агенциите. Япония е една от малкото индустриализирани държави, които не са отменили смъртната присъда, като Нагасае заяви миналия месец, че правителството няма намерение да го прави.

Заради обжалванията екзекуциите често биват забавяни с десетилетия. Това обяснява високата възраст на двама от екзекутираните затворници - съответно 77 и 74 години. Останалите двама са били на 64 и 44 години.

В момента в Япония има 92 души, осъдени на смърт.