В Полша ще има фонтан, символизиращ България
В Полша ще има фонтан, символизиращ България / netinfo
В полския град Здунска Вола бяха представени победителите в конкурса за проекти по инициативата "Здунска Вола като огледало на Европейския съюз", съобщи Дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" на МВнР.

Конкурсът бе част от честванията на празника на града. Идеята на кмета на града се основава на огледалното съответствие на очертанията на границите на ЕС с очертанията на територията на града. В тази връзка градът е условно разделен на държави от ЕС, като във всяка от тях ще се направи фонтан, символизиращ съответната държава. Програмата е финансирана от фондове на ЕС, а участниците в конкурса са ученици от местното училище по пластични изкуства. На тържеството, организирано от градските власти, бяха раздадени награди на победителите в конкурса за проекти на фонтаните. Проектантите бяха наградени от името на Европейската комисия в Полша и от името на градските власти. Представители на посолствата на държавите-членки на ЕС връчиха символични награди на проектантите, спечелили проекта за фонтан на тяхната държава.

Фонтанът, символизиращ България, представлява композиция от три ритона от съкровището от Тракийската долина на царете, който напомня за древната история на страната ни. По идея на автора, трите ритона с формата на биволски глави символизират земята, водата, която се излива от тях символизира живота, златото, от което са направени ритоните, символизира слънцето, а тяхното съчетание е символ на богатството на живота. Основата на басейна е с кръгла форма, а външните му стени са украсени с мотиви, характерни за предметите от намереното съкровище. Конкурсът за проект на българския фонтан спечели 19-годишната Барбара Пьотровска. Наградата от името на българското посолство във Варшава й беше връчена от Татяна Петрова, съветник в посолството.

Тържествата продължиха с концерт на състави и изпълнители от града и приключиха с демонстрация на "танцуващия фонтан", посветен на обединена Европа.