В Пакистан обявиха награда за главата на създателя на антиислямския филм
В Пакистан обявиха награда за главата на създателя на антиислямския филм / снимка: Reuters

Бивш пакистански депутат предложи награда от 200 000 долара на този, който убие продуцента на антиислямския филм, разярил мюсюлманите по света, предаде Асошиейтед прес.

Икрамолла Шахид оповести предложението си в северозападния пакистански град Пешавар на митинг, на който се бяха събрали около 15 000 души. Той бе организиран от Съвета "Дифа е Пакистан" (Съвет "Защита на Пакистан") - организация, обединяваща радикални ислямски и въоръжени групировки. Шахид е член на организацията.

Това е втората подобна награда, която се предлага в Пакистан. През септември министър обяви, че дава 100 000 долара за главата на човека, стоящ зад произведения в САЩ филм, в който пророкът Мохамед е представен като измамник, женкар и педофил, предава БТА.

В Пакистан при бурните протести, избухнали заради филма, загинаха 23 души.

Междувременно Тверският съд в Москва призна за ектремистки филма "Невинността на мюсюлманите" и забрани показването му на територията на Русия, съобщи ИТАР-ТАСС.

По този начин беше удовлетворено искането на столичната прокуратура за забрана на филма като екстремистки.

Обосновавайки позицията на прокуратурата, прокурор Виктория Маслова заяви, че филмът представя в негативна светлина ислямската религия и способства за засилване на религиозната нетърпимост. Тя представи и данни на експертизата, която е установила в него материали с екстремистки характер.