/ iStock/Getty Images
Силното замърсяване на въздуха може дадоведе до повишаване нивото на смъртност от заболявания, причинени от коронавируса, се казва в доклад на ООН за въздействието на пандемията върху живота в големите градове.

СЗО: Забраните за пътувания не могат да бъдат безкрайни

Замърсяването на въздуха и количеството на парникови газове значително са намалелели, се отбелязва в доклада. Според данните, лошото качество на въздуха е свързано с по-високата смъртност, причинена от COVID-19.

От организацията предупреждават, че ако не се вземат мерки за опазване на околната среда в процеса на разхлабване на мерките, изчистването на въздуха ще остане само временно явление. Във връзка с това генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за приддържане към „зелена политика“ при възстановяването на икономиката.

"В много градове са създадени нови велоалеи и пешеходни зони, които позволяват да се подобри безопасността на придвижване, както и камчеството на въздуха", каза той.

Стимулиращите плащания към правителствата могат да ни помогнат по пътя към постигане на целите за устойчиво развитие, ако се съсредоточат върху трансформацията на околната среда и създаването на работни места, заключи генералният секретар.

Над 16 милиона заразени по света с коронавирус от началото на пандемията

В ООН отбелязаха, че около 90% от регистрираните случаи на заразяване с COVID-19 са в големите градове
. При това, в никакъв случай не е свързано с плътността на населението.

Градовете са уязвими заради своята организация, условия на живот, работа и придвижване на жителите, се подчертава в доклада. "Трябва да гарантираме, че на всички етапи реакцията на пандемията включва преодоляване на неравенствата", заяви във видео обръщение Антониу Гутериш.

Трябва да се постави на първо място защитата на най-уязвимите жители на градовете, включително създаване на приюти и нови домове за бездомни. Това е нашият шанс да направим света по добър отпреди пандемията, да създадем по-сигурни, комуникативни и екологични градове.
ТАСС/БГНЕС