/ БТА
Американският президент Джо Байдън изтъкна "непоклатимото приятелство" между САЩ и Великобритания по време на посещение в канцеларията на британския премиер Риши Сунак днес, предаде Ройтерс. 

Байдън пристигна късно снощи в Лондон - първата спирка от обиколката му в Европа, включваща и участие в срещата на върха на НАТО във Вилнюс, както и визита в най-новата страна членка на алианса - Финландия. 

По-късно днес американският държавен глава ще се срещне с крал Чарлз Трети. Байдън пропусна церемонията по коронацията на британския монарх през май в съответствие с дългогодишната практика на американските президенти.
 
Очаква се Байдън и Чарлз да обсъдят климатичните промени, тъй като британският крал отдавна се е посветил на опазването на природата.

"Чудесно е да продължим нашите разговори", каза Сунак пред Байдън в градината на "Даунинг стрийт" 10.

"Има много неща, които да обсъдим. Нашите отношения са непоклатими", изтъкна американският президент пред британския премиер. 

Съветникът в Белия дом по въпросите за национална сигурност Джейк Съливан каза, че двамата лидери ще обменят мнения преди срещата на върха на НАТО в Литва, която започва утре и ще бъде фокусирана върху войната в Украйна. 

Преди началото на обиколката си Байдън призова за предпазливост към кампанията на Украйна за присъединяване към НАТО, като посочи, че блокът може да бъде въвлечен във война с Русия.

"Не мисля, че в алианса има единство по въпроса дали Украйна трябва да стане част от семейството на НАТО в този момент", заяви снощи американският държавен глава в интервю за телевизия Си Ен Ен. 

Байдън предприе пътуването си броени дни след като Вашингтон се съгласи да изпрати касетъчни боеприпаси на Киев, отбелязва Ройтерс. 
Петя Гергова/БТА