/ БГНЕС
Полицията в австралийския щат Виктория арестува днес 59 участници в протест на природозащитното движение "Бунт срещу унищожението" ("Икстинкшън рибелиън") в Мелбърн, предаде ТАСС, като се позова на полицията.

БГНЕС

35 от задържаните са глобени за неподчинение на полицейски служители. Останалите 24 са арестувани за оказване на съпротива на органите на реда, уточни полицията в пост в Twitter.

Десетки арести на климатичен протест в Австралия

Протестите в петте най-големи града на Австралия - Сидни, Мелбърн, Аделаида, Брисбън и Пърт - са част от двуседмичната проява на движението "Икстинкшън ребелиън". Днес са задържани още трима участници в акцията в Сидни и един в Брисбън.

БГНЕС

Протестиращите изтъкнаха, че проявите им са подчертано мирни, и призоваваха правителството да вземе спешни мерки за борба с климатичните промени. Те увериха, че ще продължат демонстрациите си до края на седмицата.

БГНЕС

Основаната миналата година във Великобритания организация има филиали в около 50 страни. Вчера тя започна мащабна международна акция в защита на околната среда и биоразнообразието на планетата. Активистите й смятат да блокират улици и площади в 60 от най-големите градове на Земята. Първата поредица прояви се състояха вчера в Австралия; полицията в Сидни задържа към 30 души, които после бяха освободени без повдигане на обвинения.
БТА