/ Thinkstock/Getty Images
Властите в Мароко са арестували Касим Таджидин, смятан от Вашингтон за главен финансист на ливанската групировка "Хизбула", и възнамеряват да го екстрадират в САЩ. Това съобщи източник от мароканските служби за сигурност, цитиран от Ройтерс.
 
Според пожелалия анонимност източник Таджидин е бил задържан на 12 март на летището в Казабланка по международна заповед за арест, издадена два дни по-рано от вашингтонското бюро на Интерпол.

Хизбула призова за план за връщането на сирийските бежанци
 
Американското правосъдие го издирва за измама, пране на пари и финансиране на терористична дейност. Таджидин е пътувал транзит от гвинейската столица Конакри за Бейрут.
 
Министерството на вътрешните работи на Мароко отказа коментар, не последва коментар и от министерството на правосъдието в африканската страна, посочи Ройтерс.
 
През май 2009 г. министерството на финансите на САЩ включва Касим Таджидин, който е гражданин на Ливан и на Сиера Леоне, в свой списък на световни терористи и го определя като важен финансов доставчик на подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула".

Командирът на Хизбула Мустафа Бадредин е убит в експлозия в Дамаск

През 2010 финансовото министерство на САЩ налага санкции на двама негови братя - Хусайн и Али, - които също са оказвали финансова помощ на "Хизбула". Властите в САЩ предполагат, че преди години Али е бил военен командир в групировката.
 
Санкциите засягаха мрежата от бизнес на двамата братя в недвижими имоти, строителство, диаманти и търговия с храни в Гамбия, Сиера Леоне, ДР Конго, Ангола и британските Вирджински острови.
БТА