В Македония Груевски подаде оставка, парламентът се саморазпуска
В Македония Груевски подаде оставка, парламентът се саморазпуска / БГНЕС, архив

Македонският парламент прие оставката на премиера Никола Груевски и на неговото правителство. Това стана в началото на днешното заседание на парламента.

Минути след подаването на оставката председателят на ПГ на опозиционния Социалдемократически съюз Георги Сугаревски каза, че след "десет години Груевски си отива от властта". След това депутатите от опозицията напуснаха пленарната зала.

Тази вечер се очаква парламентът в Скопие да се саморазпусне.

Емил Димитриев е новият служебен премиер на Македония

Предстои македонският президент Георге Иванов да връчи мандат за съставянето на служебен кабинет на досегашния генерален секретар на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ Емил Димитриев.

Новината бе съобщена от кабинета на Иванов минути след като парламентът в Скопие прие оставката на премиера Никола Груевски.

"Страната ни е решена да сложи край на политическата криза и да вървим храбро напред. От днес има нова светлина. От днес нещата се променят, дискусиите и решенията вече не се водят от политиците. От днес дискусиите за бъдещето на нашата страна и нация ще се водят от вас, гражданите. От днес говори народът на тази държава", каза Груевски след срещата с коалиционните си партньори, които единодушно приеха решението предсрочните парламентарни избори да се състоят на 24 април.

Според Груевски Македония трябва да върви напред, защото държавата и гражданите прекалено дълго са заложници на една деструктивна политика, която влияе отрицателно и застрашава всеки един проект.

"Категоричната позиция за избори, които бяха договорени от страна на всички партии от Пържино, е препотвърждаване на нашето доверие в демокрацията. Това препотвърждаване се базира на основното твърдение, че цялата мощ на правителството идва от вас, гражданите. Единственият начин да вървим напред като държава и нация е лидерите да поставят волята на народа пред техните собствени амбиции и лични интереси", посочи още Груевски.

Според него след време днешната дата ще се смята като денят, в който е приключила политическата криза.

Източник: БГНЕС