В Македония арестуваха бивш директор от спецслужбите
В Македония арестуваха бивш директор от спецслужбите / ThinkStock/Getty Images

Тази нощ в македонската столица Скопие бе задържан бившият директор на 5-та дирекция на Управлението за сигурност и контраразузнаване Горан Груевски. Той е с мярка за неотклонение задържане под стража от 30 дни.

През вчерашния ден в продължение на над 9 часа Груевски бе разпитван в Апелативния съд, а след това и в Основния съд в Скопие. Преди два дни Специалната прокуратура, която се ръководи от Катица Янева, повдигна обвинение срещу Груевски и още четирима служители от 5-та дирекция, че са участвали в унищожаването на апаратурата за следене и подслушване.

Техниката е била предадена на вторични суровини. Това е станало в началото на миналата година след като лидерът на опозицията Зоран Заев започна да разпространява записи от разговорите между членовете на управляващата коалиция. Груевски тази нощ бе прехвърлен в ареста на следствения затвор в Скопие "Шутка".

Управлението за сигурност и контраразузнаване до средата на май м.г. в продължение на девет години се ръководеше от братовчеда на премиера Никола Груевски Сашо Миялков.

Никола Груевски се оттегли през месец януари съгласно споразумението между четирите парламентарни партии, което предвижда в страната да се състави служебно правителство преди провеждането на предсрочните парламентарни избори. Вотът ще се състои на 5 юни.

Източник: БГНЕС