В Маастрихт засадиха дръвче, символизиращо членството ни в ЕС
В Маастрихт засадиха дръвче, символизиращо членството ни в ЕС / снимка: БГНЕС
Посланиците на България и Румъния в Кралство Нидерландия засадиха дръвчета в Европейския парк на град Маастрихт, съобщи Дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" в МВнР.

Дръвчетата символизират присъединяването на двете страни в ЕС и края на Петото разширяване на Съюза. Церемонията бе по инициатива на кметството на крада и Маастрихтския университет. В нея участваха кметът на Маастрихт д-р Хеерд Леерс, ръководството на университета, студенти и преподаватели от България и Румъния.

В своето слово българският посланик Златин Тръпков отбеляза, че тази година се навършват 15 години от подписването на фундаменталния за ЕС Маастрихтски договор. Този договор постави строги изисквания към страните-членки за въвеждане на еврото и участието в еврозоната. Българският посланик посочи също, че 1 януари 2007 г. е ден, който бележи края на повече от 50-годишната изолация на България и Румъния от процесите в Европа.

Той изрази удовлетворение, че България, заедно със своите партньори, ще има възможност да участва активно в построяването на по-сигурна, по-стабилна и просперираща Европа, в която демокрацията, свободата и върховенството на закона доминират. Посланик Тръпков изрази още убеждение, че българският принос в Европейския парк в Маастрихт ще добави нова сила и красота.