В Литва е въведен сух режим
В Литва е въведен сух режим / netinfo

Литва е въведен "сух режим", по силата на който се забранява не само продажбата на алкохол в магазините, но и сервирането на алкохолни напитки в баровете и ресторантите, предаде ИТАР-ТАСС.

Първият ден на есента в Литва е и Ден на знанието, превърнат в ден без спиртни напитки съгласно новата редакция на закона з контрол над алкохола, приет от Сейма (парламента) през ноември миналата година. 1 септември, когато в страната отбелязват Деня на знанието и началото на новата учебна година, трябва да стане и ден на трезвеността, настояха инициаторите на закона.

В края на август обаче президентът Валдас Адамкус изрази съжаление, че не е наложил вето върху закона. "С такива забрани се представяме по комичен начин пред света. С тях няма да решим проблемите", посочи той. "Да затворим ресторантите и баровете във влаковете, да откажем да обслужваме чужденците само за да не могат младежите да пият по една бира по случай 1 септември и да не се повеселят за началото на новата учебна година - по-голяма глупост от това, извинете, едва ли можехме да измислим," добави Адамкус. Той изтъкна, че на 31 август младежите ще накупят толкова алкохол, че да им стигне за няколко дни.