В Лисабон бе подписан новият европейски договор
В Лисабон бе подписан новият европейски договор / снимкa: БГНЕС

Държавни и правителствени ръководители на двайсет и седемте страни от ЕС, сред които и българският премиер Сергей Станишев, подписаха в Лисабон новия европейски договор, който заменя проекта за конституция на ЕС. След като бъде ратифициран, новият договор ще улесни процеса на вземане на решения в ЕС, предаде Франс прес.

Документът, който ще е известен като Лисабонския договор, бе подписан в манастира "Св. Йероним" в португалската столица.

Договорът бе одобрен на 19 октомври в Лисабон след няколко месеца сложни преговори. Очаква се той да влезе в сила на 1 януари 2009 година, след като бъде ратифициран от страните, обединени в ЕС.

Договорът за реформиране на ЕС разширява демокрацията и мястото на Европа в света, каза в началото на церемонията по подписването председателят на Европейската комисия Жозе Барозу. Франция, която години наред бе извън Европа, ще заеме отново полагащото й се място, заяви преди церемонията френският президент Никола Саркози.

Европа беше блокирана, но бе намерено решение с опростения договор. Европа ще се сдобие с прости и ефикасни институционни правила. Това е важен етап, изтъкна френският президент. Той потвърди, че ще предложи Лисабонския договор за ратификация във френския парламент в края на януари или началото на февруари, "щом приключи необходимата за приемането на договора конституционна реформа".

Лисабонският договор е опростен вариант на текста на проекта за конституция на ЕС, който през 2005 година бе отхвърлен на референдуми във Франция и Холандия.