В Либия създадоха нова политическа коалиция
В Либия създадоха нова политическа коалиция / снимка: БГНЕС, архив

Бившият председател на либийския Преходен национален съвет Махмуд Джибрил обяви създаването на Алианс на патриотичните политически сили, който обединява 44 политически партии, 236 граждански организации и 281 изтъкнати независими личности, предаде Франс прес. В програмата на Алианса се изтъква, че новата коалиция ще се придържа "към умерен и центристки ислям".

Според Джибрил в коалицията са включени представители на различните райони и етнически общности в страната, в това число бербери, тубу и туареги, както и спортни клубове, посочва АФП.

Създаването на новия алианс "е едно силно послание: либийските граждани от различните райони на страната и от различни общности решиха, че е започнал етапът на възстановяване на страната". Алиансът настоява за равнопоставено развитие на всички райони на страната и за децентрализиране на властта, предава БТА. Генералният секретар на Алианса ще бъде избран на 12 март.

"Не се интересуваме от идеология. Уважаваме мнението на всички. Онова, което ме интересува, е предложенията да се лансират, да идват от хора, които са ислямисти, либерали или лаици", подчертал Джибрил на пресконференция в Триполи.

По време на режима на Муамар Кадафи политическите партии в страната бяха забранени, а гражданско общество не съществуваше, посочва АФП. През юни в страната се очаква да бъдат произведени избори за конституционно събрание.