В Косово действат учреждения под контрола на Сърбия
В Косово действат учреждения под контрола на Сърбия / netinfo

Мисията на ООН в Косово /UNMIK / разполага с информация, че в Косово има 161 учреждения, които функционират под контрола на сръбското правителство, пише сръбският вестник „Данас”, позовавайки се на прищинското издание „Коха диторе”.

Министерствата на образованието, културата, труда и социалната политика, държавната администрация и местното самоуправление, както и Министерството за Косово действат в Косово, въпреки че не са получили разрешение за това, твърдят от UNMIK. В докладите си UNMIK се спира и на дейността на Координационния център на Сърбия в Косово. Същo така имало съмнение и че Министерството на отбраната на Сърбия има своя канцелария в Косово, но това не е потвърдено.

КФОР, Корпусът за защита на Косово и Международната цивилна канцелария започнаха подготовката за формиране на сили за сигурност на Косово предаде сръбското радио Б92. Според информация на прищинското издание „Косова Сат” планът предвижда те да нямат тежко въоръжение и да отговарят на изискванията на НАТО. Планът предвижда силите да наброяват 2 500 кадрови войници и 800 запасняци на възраст от 19 до 35 години. В края на май или началото на юни се очаква да започне набирането на войниците и обучението им.