В КНДР честват 72-годишнината от рождението на Ким Чен-ир
В КНДР честват 72-годишнината от рождението на Ким Чен-ир / снимка: БГНЕС, архив

Северна Корея чества днес националния си празник, наречен "Денят на сияещата звезда" по случай 72-ата годишнина от рождението на Ким Чен-ир.

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун посети днес двореца мавзолей, в който се намира прозрачният саркофаг с тялото на баща му. Великият вожд, както го наричат в Северна Корея, почина на 17 декември 2011 г. от инфаркт.

В залите на Кимсусанския дворец са изложени черният мерцедес, яхтата "Вярност", един от вагоните на влака, използвани от Ким Чен-ир.

По случай празника Ким Чен-ун като върховен главнокомандващ подписа указ за присвояване на по-високо воинско звание на група офицери, предава БТА.

По традиция днес стотици корейци ще посетят малката дървена къщурка в свещената за севернокорейците планина Пекту, в северната част на страната, където според местната историография на 16 февруари 1942 година в таен партизански лагер е роден Ким Чен-ир.

Организирана е и ежегодната изложба на цветето "кимченирия", кръстено на покойния лидер, както и фестивал на фигурно пързаляне с участие на гости от чужбина - Русия, Беларус, Чехия, Италия, Латвия.