/ iStock
Ръководителят на мозъчен тръст с двойно американско и израелско гражданство Гал Луфт, който се издирва в САЩ за износ на оръжие за Либия и Китай и за незаконни връзки с Пекин, е бил задържан в Кипър, след като от март миналата година се укриваше от правосъдието на острова, за да не бъде екстрадиран, съобщава в електронното си издание кипърският вестник „Филелефтерос“.

Петдесет и осем годишният Гал Луфт е директор на мозъчния тръст "Институт за анализи на глобалната сигурност", който се занимава с въпроси на енергетиката. Освен това той е бил съветник в Съвета за енергийна сигурност на САЩ и подполковник в израелската армия. 

Луфт е обвинен в трафик на оръжия за Либия и Китай, в нарушения на санкциите срещу Иран и в неверни декларации пред федерални агенти. Срещу него има и обвинения в „заговор с други лица за насърчаване на интересите на Китай като агент“ на Пекин, без да се регистрира като чуждестранен агент, както се изисква от законодателството на САЩ. 

Той беше арестуван на летището в кипърския град Ларнака през февруари 2023 г. на път за Тел Авив по силата на червена бюлетина, издадена от ФБР. Впоследствие беше освободен под гаранция, но от следващия месец беше в неизвестност.

Според информация на вестника Луфт е бил открит в окупираната от Турция северна част на Кипър в началото на този месец и чрез посредничеството на ООН е бил предаден на международно признатите власти на Република Кипър. Според източници на „Филелефтерос“ защитата на Луфт настоява той да бъде освободен, защото причините, поради които е издирван от властите на САЩ, не се потвърждават в достатъчна степен от доказателствата, представени от Вашингтон на кипърските власти.

Гал Луфт, който е работил като съветник на китайската държавна енергийна компания "Си И Еф Си" (CEFC), от няколко години обвинява Хънтър и Джим Байдън, син и брат на настоящия президент Джо Байдън, че тайно са приели милиони долари от тази компания.

Още след първия си арест миналата година Луфт неколкократно заяви, че зад опитите да бъде екстрадиран стоят политически мотиви и по-конкретно интересите на семейство Байдън. Във видео, публикувано през юли от „Ню Йорк пост“, той твърди, че е споделил информацията за предполагаемата корупция в семейството на американския президент пред шестима представители на ФБР и министерството на правосъдието на САЩ в Брюксел през 2019 г., но случаят е бил потулен, а арестът му в Кипър има за цел да осуети изслушването му в Конгреса.

В публикация на „Ню Йорк пост“, която цитира адвоката на Луфт Робърт Инок, се твърди, че от август 2017 г. Хънтър и Джим Байдън са получили от CEFC общо 4,9 млн. долара на 14 месечни вноски, срещу които са предоставяли сведения от ФБР. Пак според Инок китайската компания е имала намерение да използва името на семейство Байдън за развитие на инициативата „Един пояс, един път“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Петър Къдрев/БТА