В Каталония гласуват символично за независимост от Испания
В Каталония гласуват символично за независимост от Испания / cнимка: Reuters

В автономната испанска област Каталония днес бе свикан символичен "референдум" за това дали територията трябва да се отцепи от Испания и да стане независима, съобщи ИТАР-ТАСС. Участниците трябва да отговорят на въпроса "Съгласни ли сте Каталония да стане социална, демократична и независима държава в състава на Европейския съюз?".

Идеята за допитването бе издигната от каталонски националистически партии и подкрепена от управляващата Социалистическа партия на Каталония. Открито против такова допитване се обявиха единствено опозиционната Народна партия и други десни сили, отбелязва БТА.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви, че "допитването няма да доведе каталонците до никъде" и подчерта, че то "няма никаква юридическа сила".

Символичният референдум обаче предизвика силен обществен резонанс в Испания в момент, когато Конституционният съд трябва да се произнесе по новия Устав (конституция) на Католония, който испанският парламент прие неотдавна и който дава допълнителна автономност на областта в различни сфери. Допитването обхваща 165 села и градове в богатата област със 7-милионно население, посочва ДПА. Право да участват имат 700 000 души, включително чужди граждани. Сепаратистките настроения са доста силни в Каталония, където според социологическите проучвания 20 процента от населението иска независимост. Испанското правителство вече има достатъчно проблеми със сепаратисткото движение в Страната на баските, посочва ДПА.

Каталония се радва на доста голяма автономност и води агресивна политика с цел да наложи каталонския език редом с испанския. Областта дори има собствена полиция, но много каталонци смятат тези свободи за недостатъчни.

Инициаторите на референдума заявиха, че не водят кампания за независимост, а просто искат да дадат възможност на каталонците да изразят мнението си по въпрос, който Испания не иска да повдигне публично.