В Канада спасиха черни делфини, останали в плитчините по време на отлив
В Канада спасиха черни делфини, останали в плитчините по време на отлив / снимка: Guliver/Getty Images

Край бреговете на северозападната част на канадската провинция Нова Скотия са спасени 14 черни делфина, известни още като черни гринди, оказали се в плитчините по време на отлива, съобщи телевизионният канал Си Би Си.

Животните са били открити тази нощ в малкото пристанище на селището Бейфилд. Те са навлезли в залива Свети Лаврентий, на който се намира градчето, от Атлантическия океан.

По думите на началника на местната пожарна Върнън Бурдо, в спасяването на черните делфини са участвали около 100 жители на Бейфилд, както и специалисти от Дружеството за опазване на морските животни. „Това бе цяло семейство гринди. До прилива сутринта с тях постоянно имаше хора, които след това им помогнаха да се върнат обратно в дълбините”, каза той.

Според президента на Дружеството за опазване на морските животни Тоня Уимър, причината за това поведение на морските бозайници е било здравословното състояние на един от гриндите. „Това е или старо, или много животно, което може да е навлязло в плитчините, а останалите да са го последвали и да са заседнали там по време на отлива”, посочва тя.

Гриндите са род бозайници от семейство делфинови. Дължината им е от 3,6 до 8,5 м. Средното им тегло е 800 кг., но някои животни достигат до 3 тона. Срещат се във водите на Атлантическия, Тихия и Индийския океан.

Източник: БТА