В Кан проиграха терористично нападение преди фестивала
В Кан проиграха терористично нападение преди фестивала / БГНЕС, архив

Фестивалният дворец в Кан стана обект на фиктивно терористично нападение, предаде АФП. Инсценировката бе учение на силите на реда, организирано три седмици преди откриването на филмовия фестивал в южния френски град.

"Учението не е реалността, но то позволява да се подготвим за нея и да ограничим риска", заяви кметът на Кан Давид Лиснар след акцията, в която участваха около 200 статисти.

"Рисковете еволюират. Кой би помислил преди десет, а дори и преди пет години, че ще се озовем в такава ситуация? Сградите са били проектирани преди 30 години, когато проблемите със сигурността не са били същите", отбеляза Лиснар.

Днес бе симулирано едновременно нападение срещу двореца и срещу център за обучение в западната част на Кан. Четирима терористи с маски, с оръжия и с раници се появиха ненадейно, преследвани от двама общински полицаи. Един от терористите стреля с автоматично оръжие и повали на земята няколко минувачи и полицаи.

Служители на националната полиция се втурнаха да помогнат на ранен колега, други се изкачиха по стъпалата, откъдето бе произведена стрелбата. После първа група от 15 заложници успя да излезе с вдигнати ръце на главата.

Докато жандармеристи се прикриваха зад саксии с цветя, сапьори пожарникари помогнаха на ранените заложници да слязат по стълбите. След което се появиха елитни полицейски части и предприеха щурм за ликвидиране на терористите.

Фестивалът в Кан ще бъде обезпечен с най-високото ниво на сигурност, обещаха на 12 април след срещата си вътрешният министър Бернар Казньов и кметът на града. 69-ото издание на фестивала ще се проведе от 11 до 22 май. Очаква се форумът да привлече 200 000 посетители, както и много известни личности.