В Йемен започна гласуването за избор на нов президент
В Йемен започна гласуването за избор на нов президент / снимки: Reuters

В Йемен започнаха изборите за нов държавен глава, предаде ДПА.

Според подписаното през ноември споразумение между опозицията и досегашния президент Али Абдула Салех за мирно предаване на властта единственият кандидат за поста е досегашният вицепрезидент Абд Рабу Мансур Хади. Сигурността на изборите се осигурява от близо 100 хиляди войници, разположени на ключови места по цялата територия на страната.

По данни от последното преброяване в Йемен, населението на страната е 24,7 милиона души, от които малко над 12 милиона имат право на глас. Страната е разделена на 301 избирателни района.

Половината от избирателните участъци за президентските избори в Йемен в Аден - главния град в южната част на страната - бяха затворени заради нападения, предаде Франс прес, като се позова на източник от правителството.

Въоръжени представители на сепаратисткото движение, което иска отделяне на Юга, нахлуха в 10 от общо 20-те избирателни участъка. По-рано то призова за бойкот на изборите, а радикалното му крило - и за гражданско неподчинение. Охраняващите съответните участъци военни се оттеглиха.

Баронеса Ема Никълсън, член на Камарата на лордовете на британския парламент, която е в Йемен за президентските избори, остана невредима при нападение на сепаратисти срещу избирателен участък в квартал Кратер в Аден. Един войник бил ранен, а полицейска кола понесла щети при атаката. Президентските избори в Йемен, единственият кандидат на които е вицепрезидентът Мансур Хади, са бойкотирани и от шиитските бунтовници на север.