В Източна Европа има най-много заразени с вируса на СПИН
В Източна Европа има най-много заразени с вируса на СПИН / netinfo
Бившите държави от СССР са отчели най-много случаи на зараза с вируса на СПИН, сочи доклад на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, предадоха световните агенции. В доклада в групата на бившите държави от СССР европейските експерти са включили 15 държави от Източна Европа, уточнява Ройтерс.

Те са отчели там 59 866 нови случая на зараза с вируса на СПИН, което ще рече 210,8 нови зарази на всеки един милион жители. Това са много повече нови случаи на зараза, отколкото в западно и централноевропейските държави, взети заедно.

Една четвърт от новите случаи са сред младежи между 15 и 24 години, допълват експертите в доклада си. Те подчертават, че данните са най-ниските от 2001 г. насам. Новите случаи на зараза с вируса на СПИН в Западна Европа са 25 241, което ще рече 82,5 нови зарази на всеки един милион жители. В Централна Европа новите случаи са 1805, което ще рече 9,4 нови зарази на всеки 1 милион жители.

Експертите констатират също, че в Естония най-бързо нарастват новите случаи на зараза със СПИН, предаде Асошиейтед прес. През изминалата година са установени 555 нови случая на зараза с вируса сред 1,3-милионното население на балтийската държава. В тази класация на страните, в които най-бързо нараства броя на заразените със СПИН, след Естония попадат Украйна, Русия и Португалия. Според европейската агенция около 30 процента от заразените с вируса на СПИН в Европа не знаят, че са вирусоносители.