/ ThinkStock/Getty Images
Мярката е свързана с борбата срещу разпространението на коронавируса
Израелците, които в тези трудни дни искат да се поразходят или да потичат, бяха инструктирани днес, че това може да стане само в рамките на 100 метра от домовете им, докато траят строгите ограничения с цел възпиране на коронавируса, предаде БТА.

Ограничението бе въведено, защото въпреки досегашните мерки улиците бяха пълни с бягащи и спортуващи, или просто разхождащи се хора, при това често на групи. Това сериозно разтревожи здравните власти и те дадоха препоръка на правителството да затегне мерките. Онези, които не ги спазват, са застрашени от санкции, вариращи от солени глобид до 6-месечен затвор.

В Израел досега са регистрирани над 2000 заразени, като петима от тях са починали.

Департамент във Франция забрани продажбата на алкохол

Новите рестрикции още повече разредиха обществения транспорт и изискват работодателите да проверяват служителите си за температура. Те трябва връщат онези, които имат над 38 градуса.

Хората трябва са си стоят вкъщи, ако е възможно, училищата са затворени, много търговски заведения са затворени, което стана причина над 500 000 до момента да останат без работа. На частния сектор е наредено да ограничи броят на работещите на едно място до 10 души или до 30 на сто от общия брой на работещите в компанията. Повечето от заетите в публичния сектор са пуснати в отпуск.

Общественият транспорт, макар и вече с разреден график, беше допълнително ограничен, като пътува само до и от "жизнено важни обекти и предприятия", а в такситата може да се вози само по един пътник. Израелците обаче могат да ходят с колите си на работа или за насъщни покупки. Фирмите за доставки на храни по домовете отбелязват бум.