В Израел почетоха паметта на падналите в бой
В Израел почетоха паметта на падналите в бой / netinfo

Израелците стояха мирно в продължение на две минути сутринта, докато в цялата страна виеха сирени в памет на над 22 000 войници и цивилни, загинали във войни или при вражески нападения. Движението спря напълно, шофьорите стояха мирно до колите си, а пешеходците застанаха неподвижно, много от тях със сведени глави в знак на почит към загиналите.

Сирените оповестиха началото на възпоминателни служби във военните гробища в цялата страна. Свещеници от армията четяха еврейски молитви за загиналите в присъствието на опечалени роднини.

От миналата година са убити 233-ма души от израелските сили за сигурност бяха убити. 119 от тях загинаха миналото лято в конфликта с шиитското движение Хизбула, известен като втората ливанска война. През целия възпоминателен ден израелски радио- и телевизионни канали излъчват специални програми и интервюта с вдовици и опечалени родители и пускат тъжни, бавни песни.

Почитането на паметта на падналите в бой ще приключат тази вечер, когато Израел започва да чества 59-ата годишнина от обявяването на независимостта.