Днес в Италия се произвеждат парламентарни избори, на които се очаква възход на популистки и крайнодесни партии и е възможно в следващия парламент да няма стабилно мнозинство, предаде АФП.
 
Право да гласуват за Камарата на депутатите (долната камара в парламента) имат 46,6 милиона италианци, а за Сенат - 42,9 милиона. За да могат да гласуват за Камарата, гласоподавателите трябва да са навършили 18 години, а за да гласуват за Сенат, те трябва да имат навършени 25 години.
 
Изборният ден продължава до 23.00 ч. местно време (полунощ българско време). Очаква се ниска избирателна активност.
 
Кои са ключовите играчи на парламентарни избори в Италия?


Публикуването на проучвания на избирателните нагласи е забранено в последните две седмици от предизборната кампания. В последните публикувани, в които се отбелязва наличието на милиони колебаещи се, дясната-крайнодясна коалиция на Силвио Берлускони води с 37%, следвана от популисткото "Движение 5 звезди" с 28%, левоцентристката коалиция около управляващата Демократическа партия с 27% и лявото движение "Свободни и равни" с 6%.
 
Според експерти за получаване на абсолютно мнозинство в парламента са нужни между 40 и 45% от гласовете при новата смесена избирателна система, която комбинира пропорционален и мажоритарен вот.
БТА