В Испания протестират срещу проучвания за нефт на Канарските острови
В Испания протестират срещу проучвания за нефт на Канарските острови / снимка: БГНЕС, архив

Екологични асоциации, представители на регионалните власти, актьори и граждани започнаха в Испания протест срещу проект за проучване за находища на нефт в Канарския архипелаг, предаде АФП.

На демонстрация в Мадрид протестиращите представиха манифест, озаглавен „За Канарски архипелаг без петрол”, подписан от над 40 организации, сред които „Грийнпийс” и WWF, както и политически партии, начело със социалистите, които са основната опозиционна сила в Испания.

Според екозащитниците сондажите за нефт, които се планира да бъдат извършени от компанията „Репсол”, са сериозна заплаха за природните богатства на архипелага, за неговата икономика и туристическа индустрия и за възможностите му да се снабдява с питейна вода. Текстът на манифеста беше прочетен от актрисата Пилар Бардем, майка на наградения с „Оскар” актьор Хавиер Бардем.

Манифестът беше публикуван в интернет на сайта savecanaries.org и само за един ден събра над 33 000 подписа. Президентът на автономната област Канарски острови Паулиньо Риверо, представител на националистическата партия „Коалиция на Канарските острови”, стремяща се към по-голяма автономия на архипелага, обяви, че правителството му е готово да предприеме всички законови мерки да предотврати реализирането на проекта, отбелязва БТА.

През 2012 г. Канарските острови бяха класирани на трето място в списъка на най-посещаваните туристически места в Испания. В автономната област обаче има 35-процентна безработица, което дава аргументи на правителството в Мадрид да настоява за развиване на нови икономически дейности освен туризма.