В Испания действат 400 престъпни групи, сред тях и български
В Испания действат 400 престъпни групи, сред тях и български / netinfo

400 престъпни групи от 35 държави, сред които и България, действат в Испания. Това съобщава испанският всекидневник "АBС", цитирайки данни на испанското вътрешно министерство.

Сред най-активните групи, освен тези от България, са банди от Румъния, Колумбия, Мароко, Албания, Нигерия, Франция и страните от бившата Югославия. Руснаците са се специализирали в прането на пари, идващи от престъпна дейност от Русия.

Останалите престъпни групи се занимават с трафик на наркотици, с кражба на автомобили и препродажбата им в други страни, с въоръжени грабежи на жилища, обири на бижутерски магазини, трафик на жени в нощните заведения.

При извършените през миналата година от испанската полиция 180 операции срещу организираната престъпност са арестувани 757 души, от които само 248 са испански граждани. Конфискувани са 50 тона кокаин, стотици тонове хашиш, 200 килограма хероин. През първите осем месеца на тази година са конфискувани 2,3 милиона евро от различни банди - двойно повече от с миналата година.