В Иран започнаха големи военни маневри
В Иран започнаха големи военни маневри / БГНЕС

В Иран започнаха големи маневри на военновъздушните сили, които тренират отбрана на ядрените обекти, предаде Асошиейтед прес, като цитира иранската държавна телевизия.

Петдневните маневри се извършват в обширни райони от централната, западната и южната част на Иран, на около една трета от цялата му територия. Висш офицер от иранските военновъздушни сили съобщи, че в тези райони са разположени ядрените обекти на Иран.

САЩ обвиняват Иран, че разработва ядрено оръжие. Техеран отхвърля тези обвинения и твърди, че ядрената му програма е единствено за мирни цели. Израел от своя страна не изключва възможността да прибегне до военна сила, за да възпре ядрените амбиции на Иран, припомня АП.

Иранските телевизии не посочват подробности за учението. Вчера обаче генерал Ахмад Моран - шеф на противовъздушната отбрана, заяви, че ще се отработват действия и срещу евентуална атака от въздуха, и срещу въздушно разузнаване от страна на потенциален противник, отбелязва Франс прес. Става дума по-специално за стоящата се АЕЦ в Бушехр, завода за преработка на уран в Исфахан и завода за обогатяване близо до Кум, за който стана известно през септември, пояснява Българската телеграфна агенция.