В Иран ще учат гимназистите на лов на безпилотни самолети
В Иран ще учат гимназистите на лов на безпилотни самолети / снимка: БГНЕС, архив

Могъщите паравоенни формирования на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Иран планират да обучават учениците как да ловят безпилотни самолети, съобщи ирански вестник, цитиран от Асошиейтед прес.

В съобщението в прореформаторския вестник "Етимад" се цитира изпълняващият длъжността командващ милициите на корпуса "Басидж" генерал Али Фазли, според когото новата програма ще се преподава като част от уроци по "Отбранителна готовност" в гимназиите от края на септември.

Той не разкри подробности, но според плана учениците ще бъдат обучавани как да проследяват и свалят безпилотни самолети, като хакват компютърните им системи, предава БТА.

Ирански хардлайнери отдавна искат по-голяма роля за армията в образователната система на страната, отбелязва Асошиейтед прес. Учениците в начален и горен гимназиален курс понастоящем имат часове с фокус върху "гражданската защита".

Ислямската република залови американски безпилотен самолет Ар Кю-170 "Сентинел" през 2011 г., след като той бе навлязъл във въздушното й пространство. Оттогава Техеран твърди, че е заловил и други безпилотни апарати, включително самолет от типа "Скен ийгъл" на "Боинг", отбелязва Асошиейтед прес.