В Иран открили уран, ще правят 16 нови АЕЦ
В Иран открили уран, ще правят 16 нови АЕЦ / снимка: Reuters

Значителни залежи от уран са били открити в Иран и така страната на аятоласите ще може да осигури материал за амбициозната си и противоречива ядрена програма. Освен това Техеран вече е набелязал местоположението на нови 16 ядрени електроцентрали, съобщава в. "Аарец".

Иранската организация за атомна енергия, цитирана от ИРНА, съобщи за значителни находища в "южните крайбрежни райони". Няма потвърждение от независим източник за твърденията на Техеран.

Западни експерти твърдяха преди, че Иран скоро ще изчерпа запасите си от суров уран - както добивани от собствени мини, така и от внос. Според дипломатически източници САЩ и техните съюзници са готови да предложат на Иран на предстоящите във вторник разговори в Казахстан облекчаване на санкциите, ако Техеран се съгласи да намали производството си на високо обогатен уран.

Според Запада и Израел производството на такава суровина показва стремежа на иран да се сдобие с ядрено оръжие. Техеран отрича това и твърди, че ядрената му програма е изцяло насочена към задоволяване на потребностите от енергия за икономиката.

Обогатеният уран, който се използва като гориво за ядрени реактори или оръжия, се добива в центрофуги от уранов хексафлуорид, който е производен на т. нар. жълт кейк, концентрат на уранова руда. Запасите на страната от необогатен уран възлизат на 4400 метрични тона, твърди ИРНА.

Що се отнася до новите 16 атомни инсталации, които Иран възнамерява да строи, не се уточнява къде ще бъдат те. Но вероятно ще бъдат разположени в крайбрежните райони около Персийския залив, Оманско море, в провинция Хузестан и по брега на Каспийско море.

Междувременно революционната гвардия на страната започна тридневно учение на сухопътните и въздушните си сили. Според държавната телевизия то се провежда в района на град Сирджан в южните части на страната.