В Иран арестуваха манекенки заради снимки в Instagram
В Иран арестуваха манекенки заради снимки в Instagram / ThinkStock/Getty Images

Полицията в Иран е арестувала най-малко осем души в поредната акция срещу манекенки, пуснали интернет свои снимки, на които косите им не са прикрити, предадоха Асошиейтед прес и ДПА, като се позоваха на местни медии.

Според новинарския сайт "Хабар онлайн" сред арестуваните са седем моделки, чиито снимки били поствани в Instagram. Има съобщения и за задържани неколцина фотографи и гримьори.

Защо жените в Иран не могат да ходят на мач

Арестите са част от тайна операция с кодово название "Паяк-2". Тя цели да издирва снимки на жени без хиджаб на главата, който е задължителен в Иран от повече от 30 години.

По иранската телевизия показаха репортаж по темата, който включваше кадри с моделката Елхам Араб на разпит пред прокурор. Русите коси на жената, станала известна с портретите си в сватбена рокля, бяха скрити под черна забрадка. Телевизията не съобщи дали към Араб са предявени обвинения, нито назова имената на задържаните. В репортажа бе казано, че в хода на операцията полицията е идентифицирала около 170 нарушители, включително 58 манекенки, а също 59 фотографи и гримьори. Техните ателиета и сайтове в интернет са били закрити.

Влиятелен ирански духовник порица работещите жени

Предишната операция "Паяк" бе насочена срещу "порнографията и оскърбленията срещу ислямските светини", припомниха ирански официални лица пред казионния вестник "Иран".

Атаката срещу Instagram е поредното посегателство срещу свободата на изразяване в Иран, където социални мрежи като Facebook и Twitter са забранени.

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

Засега няма реакция от ръководството на мрежата за споделяне на снимки Instagram, посочват ДПА и АП.

Източник: БТА