/ iStock/Getty Images
Иракското министерство на здравеопазването регистрира огнище на холера в провинция Сулеймания, разположена в северната част на страната. Това съобщи говорителят на министерството Сейф ал-Бадар цитиран от телевизионният канал Rudaw.

Според него в момента в Ирак има 13 случая на заразяване, 10 от които са регистрирани в провинция Сулеймания. Ал-Бадар обаче отбелязва, че вероятно има повече болни, отколкото диагностицирани случаи, тъй като здравните власти едва сега са започнали да изследват пациенти със симптоми, характерни за холера.

Последното голямо огнище на холера в Ирак е регистрирано през 2015 г. Повече от две хиляди души се разболяха тогава от холера поради недостиг на чиста питейна вода. През 2007 г. в Ирак отново имаше епидемия от холера. По данни на ООН броят на заболелите е бил около 7000 души, а 10 души са починали.

Холерата е остра инфекция, причинена от микроорганизма Vibrio cholerae. Заболяването е придружено от тежка диария, която причинява дехидратация и съдова недостатъчност. Заразяването обикновено става чрез заразена вода или морски дарове. В нестабилните страни в Азия и Африка редовно избухват епидемии от холера, главно поради липсата на постоянен достъп до добре пречистена питейна вода за голяма част от населението.
БГНЕС