В Ирак е създадена ислямска държава, обявиха бунтовници
В Ирак е създадена ислямска държава, обявиха бунтовници / netinfo

Иракска военизирана групировка, свързана с “Ал Кайда”, заяви, че в централната и западната част на Ирак е сформирана ислямска държава.

Във видеообръщение, излъчено по телевизия “Ал Джазира”, представител на сунитската организация “Съвет на муждахидините на шурата” заяви, че новата държава се състои от шест провинции, включително и Багдад, в които живеят предимно сунити, а също така части от две други провинции южно от столицата, в които живеят главно шиити, съобщава вестник “Хералд”.

Засега не е потвърдена истинността на 8-минутния видеозапис, публикуван на сайт, използван обикновено от бунтовниците.

“Носим ви добрата новина за основаването и формирането на Ислямска иракска държава ... за да защитим нашия народ”, казва в записа човек в традиционни арабски дрехи и със скрито лице.

Представителят на групировката заявява, че държавата е била сформирана по настояване на иракските сунити, за да заклейми “сунитските предатели”, които са се присъединили към оглавяваното от шиитите правителство на Ирак.

Говорещият призовава сунитите да се закълнат във вярност на правителството на новата държава и неговия лидер Абу Омар ал Багдади. Известно е, че Абдула бин Рашид ал Багдади е лидер на “Съвета на муджахидините на шурата”.

Исам ал Рави, член на голямата сунитска религиозна организация Асоциация на мюсюлманските учени, каза по телевизия “Ал Джазира”, че “Съветът на муджахидините на шурата” представлява малка част от иракските сунити и “затова не е упълномощен да говори на тази тема”.

Председателят на иракския парламент Махмуд ал Машхадини, който е сунит по националност, разкритикува излъченото видео. “Онези, които вярват на този съвет, са невежи, а онези, които ги следват, са глупави”, каза Машхадани в интервю за “Ал Джазира”.

През февруари тази година. в Пакистан талибаните и “Ал Кайда”, които взеха под контрол голяма част от провинцията Северен Вазиристан и значителна част от провинцията Южен Вазиристан, обявиха, че там е създадена ислямска държава. Историческата област Вазиристан се отнася към така наречената „зона на племената”, намираща се в северозападната гранична провинция на Пакистан на границата с Афганистан.

Ислямистите твърдят, че в тези провинции официалните власти на Пакистан контролират само сградите на местната администрация и че “воините на исляма” водят непрекъснати бойни действия срещу пакистанската армия и полиция./БГНЕС/