В Индонезия кандидатките за полицайки минават през тест за девственост
В Индонезия кандидатките за полицайки минават през тест за девственост / БГНЕС, архив

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" разкритикува индонезийската полиция, че все още използва тестове за девственост при наемане на жени за полицайки, предадоха световните агенции.

Организацията е интервюирала и няколко кандидатки за полицайки, които са били принудени да преминат през такива тестове като част от проверката на тяхното здравословно състояние. Жените разказват, че проверките за девственост са били извършвани в присъствието на няколко души. Те са се почувствали унизени от това, че е трябвало да се събличат пред тях, и казват, че проверката ги е травматизирала.

"Това са дискриминационни практики, които унижават жените и им причиняват болка. Полицейските началници в Индонезия трябва незабавно да отменят тези проверки и да гарантират, че забраната им важи в цялата страна", заяви Ниша Вария, помощник-директор на "Хюман райтс уоч", отговаряща за защитата на правата на жените.

Говорителят на индонезийската полиция Рони Сомпи поясни, че кандидатките за полицайки преминават през цялостен медицински преглед, включително гинекологичен, за да се установи дали кандидатките не са носители на предавани по полов път болести. Говорителят увери, че ако при прегледите се установи, че дадена кандидатка не е девствена, това не я дисквалифицира автоматично.

Според "Хюман райтс уоч" обаче по-рано този месец на сайта на индонезийската полиция е бил публикуван документ, в който се посочва, че всички кандидатки за полицайки трябва да са девствени.

Жените съставляват едва 3 процента от 400 000 индонезийски полицаи. Индонезийското общество е силно консервативно в някои области на страната и там девствеността при жените се възприема като една от основните ценности.

Източник: БТА