/ криптовалута / / / ThinkStock/Getty Images
Холандски следователи съобщиха, че са разбили една от най-големите онлайн услуги за пране на криптовалути на стойност стотици милиони евро годишно. Данъчните и федералните прокурори са конфискували шест сървъра в Холандия и Люксембург, изваждайки от мрежата услугата за виртуална валута Bestmixer.io, заяви криминалният филиал на нидерландската данъчна служба (FIOD).

Компания за обмен на криптовалута изгуби достъп до 190 млн. долара

Bestmixer.io е една от трите най-големи онлайн услуги за смесване, които се занимават с биткоини, биткойн кеш и Litecoins. Тя стартира преди година и досега е генерирала продажби от поне 200 млн. долара (25 000 биткоини). Т.нар. "крипто-смесителни услуги" се използват от престъпниците в Darknet, за да прикрият произхода на виртуалната валута", се казва в изявлението на FOID.

Услуги като Bestmixer.io се заплащат за "изпиране" на онлайн валута като Bitcoins за комисионна, изтривайки следи от произхода на парите, се казва в него. "Хората използват услугата за смесване, очевидно за да засилят анонимността си. Нашите разследвания показват, че голяма част от валутата има криминален произход или местоназначение", казват от FIOD. "Този миксер се подозира, че е използван за да прикрие криминални парични потоци и да пере пари", допълват от нидерландската данъчна служба.

Хакери удариха борса за криптовалути, задигнаха над 30 млн. долара

Общо пазарите на Darknet генерират около 800 млн. долара годишно. Клиентите на Bestmixer.io са от цял свят "основно в САЩ, Германия и Холандия", заявиха от FIOD. Разследването започва след доклад на американската фирма за киберсигурност McAfee. Досега не са извършвани арести.
БГНЕС