В Ханой разговаряме за доставката на въглища
В Ханой разговаряме за доставката на въглища / netinfo

Възможности за пряко договаряне с Виетнам за доставките на въглища за ТЕЦ „Варна” ще обсъди в Ханой заместник-министърът на икономиката Йордан Димов. Днес е последният ден от официалното посещение във Виетнам на министър-председателя Сергей Станишев.

Очаква се заместник-министър Йордан Димов да проведе разговори с представители на министерството на индустрията в Ханой за доставките на виетнамски въглища за ТЕЦ „Варна”. В началото на месеца централата, която е собственост на електроразпределителната компания CEZ подписа нови договори за внос на въглища, след кризата заради провалените доставки от Украйна. С новите договори за 800 000 тона въглища от Виетнам и 450 000 тона въглища от Русия ТЕЦ „Варна” осигури производството си на електроенергия за зимния сезон до Нова година.

„Проблем обаче е повишаването на цената, защото след като Украйна преустанови вноса на въглища за ТЕЦ-а, посредникът в сделката за доставка на въглища от Виетнам също спира вноса по старите договори и вдига цената, която става над 60 евро на тон”, обясни министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. „Договорите ги сключва новият собственик на централата, не държавата, но цените са по-високи и ще ги плащаме ние, което е по-неприятното”, добави министърът.

ТЕЦ „Варна” обяви, че токът от централата трябва да поскъпне с 10-15 процента, за да се калкулира поскъпването на въглищата и да се осигурят новите доставки.

Целта на разговорите днес е да българските власти да съдействат централата и виетнамската страна да договарят директно вноса на въглища, като се избегне посредникът или се намали влиянието му.